Nieuws Mei 2018

31-05

Puyol en Xavi uiten kritiek

De situatie bij FC Barcelona vraagt om een kritische evaluatie. Dat vinden Xavi en Carles Puyol. De twee clubiconen hebben zich na de vierde Champions League-winst van Real Madrid in de laatste vijf jaar uitgesproken over de gang van zaken in Camp Nou.

Het succes van de aartsrivaal wringt omdat landskampioen Barcelona volgens de twee de mogelijkheden heeft om het beter te doen.
Met name over het transferbeleid is Xavi niet te spreken, zo maakte hij duidelijk in het programma El Penalti de Radio Estel: 'Madrid heeft nu het winnende DNA en Barcelona is in slaap gevallen. Het slaapt al jaren op de transfermarkt en dat eist nu zijn tol.' Xavi doelde daarmee niet op een gebrek aan aankopen, maar op een gebrek aan kwaliteit in de breedte. Het is een directe aanval op de beleidsbepalers. Terwijl de kwaliteit rond sterren als Lionel Messi, Luis Suárez en Sergio Busquets minder is geworden, heeft de club sinds het winnen van de Champions League drie jaar geleden wel 507 miljoen euro uitgegeven.

Puyol probeerde de Barcelona-leiding zaterdagavond al wakker te schudden met een tweet na de 3-1 zege van Real op Liverpool. 'Gefeliciteerd Real Madrid. Vier keer de Champions League gewonnen, net als een van de beste Barcelona-ploegen in de geschiedenis. Wij moeten nadenken over onze prioriteiten.' In La Vanguardia gaf de oud-verdediger deze week meer uitleg: 'Ik wilde vragen om reflectie. Ik ben ervan overtuigd dat we een beter team hebben dan Madrid, maar toch hebben zij vier keer de Champions League gewonnen. De oplossing is dat prioriteiten moeten veranderen. Het voelt als een gemiste kans en dat maakt me als culé woedend. Het makkelijkste zou zijn om het bekertoernooi minder prioriteit te geven. Begrijp me niet verkeerd, het is geweldig om de finale te spelen, maar die competitie moet gebruikt worden om reserves en jongelingen de kans te geven zich te bewijzen.' 

Bij het leveren van zijn kritiek greep Xavi de gelegenheid ook aan om de Champions League-zege van Real in perspectief te plaatsen. 'Alles zat mee: de scheidsrechters en blessures van tegenstanders als Neymar, Robben, Boateng. De belangrijkste Liverpool-speler (Mohamed Salah, red.) raakte ook nog geblesseerd en de keepers van Bayern en Liverpool maakten fouten. Maar daar heeft Barcelona niets mee te maken. Dat is het probleem niet.'

Bron: www.vi.nl

Foto: www.fcbarcelona.com