Nieuws Januari 2023

05-01

Met zeer veel moeite een ronde verder

Barcelona trad in de Zestiende finales van de Copa del Rey in het Jose Rico Perez Stadion aan tegen derdeklasser Intercity CF uit Alicante

Nog niet veel mensen hadden voor deze wedstrijd van Intercity CF gehoord. Dat hebben ze nu zeker! Barça mag dan uiteindelijk wel vooruitgang hebben geboekt, maar pas nadat de ploeg uit de buitenwijken van Alicante, die pas vijf jaar geleden werd opgericht, er maar liefst drie keer in was geslaagd om goals van de koploper van de Liga teniet te doen.

Een zeer vermakelijke ontmoeting werd uiteindelijk gewonnen door FC Barcelona dankzij het doelpunt van Ansu Fati in de verlenging.

Barça zal tijdens de loting van zaterdag om 13.00 uur CET weten tegen wie ze bij de laatste zestien spelen. De wedstrijd wordt gespeeld op 17, 18 of 19 januari, aansluitend aan de Spaanse Super Cup in Saoedi-Arabië.

Araujo's opener

Ze hadden te maken met een tegenstander van het derde niveau, maar Xavi was zich er terdege van bewust dat deze wedstrijden vaak veel lastiger zijn dan ze op papier lijken. Iñaki Peña nam de plek van Ter Stegen in het doel in, tesamen met een paar minder gebruikelijke starters, maar het was nog steeds een zeer sterke elf die aan de wedstrijd begon.

En nadat Ronald Araujo zijn terugkeer van een blessure vierde door al na vier minuten een simpele kopbal uit een hoekschop binnen te knikken, had het er misschien naar uitgezien dat Barça dit uit zou gaan rollen.

Het team domineerde inderdaad het spel volkomen en creëerde kans na kans. Maar door het missen van scherpte voorin konden ze hun voorsprong niet uitbreiden.

Intercity hit back once...

En hoewel Barça er nooit ongemakkelijk uitzag met hun voorsprong, waren er een paar waarschuwingen van de thuisploeg.

Aaron Piñan overtrof bijna een indrukwekkende aanval door de gelijkmaker binnen te tikken, maar Araujo kwam op tijd terug om het schot te blokkeren en dezelfde speler bracht zichzelf weer instaat om te scoren maar een prima redding van Peña voorkwam dat Intercity toesloeg.

Oriol Soldevila schoot van dichtbij binnen en tegen alle verwachting in vierden de thuissupporters de gelijkmaker.

Twice...

Het doelpunt maakte de Primera Divisionploeg echt wakker. Barça zag er echt van streek uit voordat Ousmane Dembélé een pass van Gavi pakte en een prima run bekroonde met een subliem uitgevoerde finish.

Bekomen van de schrik leek Barça nu klaar om naar de finish te cruisen. Maar Intercity heeft nog niet het laatste woord gehad. Een kopbal van Soldevila bracht hen terug op gelijke hoogte: 2-2.

And thrice...

De vreugde voor de thuisfans duurde slechts drie minuten. Jordi Alba plaatste een perfecte bal langs het Intercity-doel en Raphinha schoot hem binnen om Barça voor de derde keer op voorsprong te zetten.

Het werd een buitengewoon potje voetbal. Nauwelijks bekomen van een duizelingwekkende redding van Intercitykeeper Gaizka Campos om Raphinha van het scoren af te houden of Marcos Alonso werd beroofd op het middenveld en Soldevila voltooide zijn hattrick.

Dit was een dag voor de 21-jarige Oriol Soldevila. Een Barça-lid sinds zijn geboorte en die twee seizoenen geleden in het Barça U19-team speelde, zal deze niet snel vergeten.

Ansu Fati regelt het

Deze wedstrijd ging over op verlenging. En vlak voor het einde van de eerste verlenging brak Barça voor de vierde keer uit de impasse. Ansu Fati had een beetje geluk dat zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied gekraakt werd en de keeper van Intercity kansloos liet, 3-4.

Intercity zou het toch niet nog een keer doen? Ze hebben het zeker geprobeerd, maar Barça was niet in de stemming voor nog meer verrassingen. Met 3-4 eindigde het en Xavi en zijn ploeg gaan door naar de laatste zestien.

Maar alle eer gaat naar Intercity voor het leveren van zo'n geweldig gevecht.

Opstelling Intercity CF: Gaizka Campos, Romero, Jaime '82 (Nsue), Galvez '45 (Herrera), Murria, Alvaro '94 (Angong), Bellotti '82 (Undabarrena), Mari, Soldevila, Roige '65 (Koffi), Piñan '67 (Xemi).

Opstelling FC Barcelona: Iñaki Pena, Bellerin '83 (Marcos Alonso), Jordi Alba, Kounde, Araujo '60 (Eric Garcia), Kessie, Pablo Torre '60 (Gavi), Busquets, Ferran Torres '61 (Raphinha), Depay '74 (Ansu Fati), Dembele '105 (Balde).

Foto: www.fcbarcelona.com