Nieuws Mei 2013

10-05

Iniesta nationale lieveling

Iniesta zal zaterdag zijn 29e verjaardag vieren. Mocht Real Madrid op die dag punten laten liggen zijn de blaugranas kampioen. Bij winst zullen Iniesta en de zijne het zondag zelf moeten klaren.

Iniesta is een speler die veel lof heeft in heel Spanje. Zijn kwaliteit en nederigheid wordt erg gewaardeerd, waar de middenvelder ook komt. Mede door het score van de winnende treffer tegen Nederland op het WK in Zuid-Afrika is Iniesta een nationaal erfgoed geworden. In Nederland hebben we het liever niet over dat moment, maar in Spanje wordt El Blancito nog steeds geëerd om dat doelpunt. Het leek wel of iedereen het hem juiste hem gunde.

Vorige week kreeg de volksheld ineens wat kritiek. En wel van Mourinho, die bezig is aan een propaganda ronde om zich compleet misbaar te maken bij Real Madrid. Dat de oefenmeester weg wil is duidelijk. Nadat Iniesta het op had genomen voor zijn collega uit het Spaanse team, Casillas, die op de bank zit bij de Portugees, haalde hij uit. Een ideaal moment om de Spaanse lieveling Iniesta terug te fluiten. “Iniesta is vrij om te zeggen wat hij wil, maar ik denk dat hij zich zorgen moet maken over zijn eigen club en de afhankelijkheid van hem en zijn collega’s van Messi. Zonder Messi was Barcelona nergens in de halve finale van de Champions Leugue.”

Iniesta kreeg direct veel steun uit alle hoeken. Daarbij liet Mourinho van meer mensen geen spaan heel. Zo moest zijn eigen speler Pepe het zwaar verduren. Ook de Madrileense kranten namen het op voor de Barcelona middenvelder. Voor zovel lijkt het plan van Mourinho goed uit te pakken.

Iniesta heeft een goed jaar achter de rug. Hoewel het in de Champions League spaak liep is het winnen van La Liga een kwestie van tijd. Individueel had hij ook een top seizoen. Zo werd El Blancito verkozen tot beste speler van Europa mede door het winnen van het EK. Andy Roxburgh, de UEFA technisch directeur, overhandigde de trofee: “ In veel opzichten, Iniesta symboliseert dit toernooi. Het is een creatieve speler, scherpzinnig, met en zonder bal.”

Zaterdag zal Iniesta 29 jaar worden en waarschijnlijk zal de middenvelder dit zondag vieren met zijn 6e La Liga winst. Hoewel we allemaal nog een vervelende herinnering hebben aan de WK finale kun je nou eenmaal niet lang boos blijven op Iniesta. Een voorbeeld voor vele voetballers.