Nieuws December 2016

30-12

Iniesta: "La Masía heeft mij gevormd

Andrés Iniesta sprak onlangs met Barça Magazine en zei dat zijn "voetbalpensioen" nog ver weg is en hij hoopt zijn carrière bij FC Barcelona af te sluiten wanneer de tijd daar is.


Een modelvoetballer die opgeleid is bij La Masía, een houding van professionalisme en nederigheid welke het Barça DNA in zijn bloed draagt, is Andrés Iniesta op het hoogtepunt van zijn carrière. Onlangs vierde hij zijn twintigste jaargang voor de club na zijn debuut, de geboren Fuentealbilliaan is uitgegroeid tot een van de grote sterren van Barça.


In het hierop volgende interview sprak de 32-jarige middenvelder openhartig over zijn carrière en het Masía 360 project


In je boek "The play of my Life" leg je uit dat het slechtste moment in je Barça carrière je eerste nacht in La Masía was...

Persoonlijk, het was moeilijk om op zo'n jonge leeftijd gescheiden te zijn van mijn familie, gezien het leven dat ik leidde in mijn stad, naast mijn geliefden. Hen verlaten was erg moeilijk en één van mijn zware dagen die ik ondergaan heb, maar de verrijking die je krijgt door hier te komen is ongeëvenaard.


Wat is je beste herinnering aan je tijd bij La Masía?

Het beste is wat ik bereikt heb. Ik kan niet één moment noemen.... Maar de dag dat ik debuteerde in het eerste team is de belangrijkste voor mij, omdat na jaren mijn droom nastreven ik de mogelijkheid kreeg deze waar te maken!


Je hebt gezegd, naar La Masía te komen was het belangrijkste wat mij overkomen is.

Veruit alle jaren die ik woonde op La Masía en opgroeide bij de club heeft mij gemaakt tot de atleet en persoon die ik nu ben.


Hoe maakten je ouders de beslissing om je naar La Masía te sturen?

Ik maakte in overleg met mijn ouders zelf de beslissing. Op 12-jarige leeftijd hadden ze nee kunnen zeggen, maar ik ging naar een betere plaats, naar een club die mij de mogelijkheid bood om te groeien als speler en als persoon. Ik denk dat mijn ouders mij zagen als een kind dat op jonge leeftijd al belangrijke beslissingen kon nemen, ik wist wat ik wilde...


Wat zou je hebben gedaan als je in Fuentealbilla bleef?

Met de familie die ik heb en hoe het ging, ik veronderstel ik dat ik zou studeren net als vele anderen. De school was vlakbij huis maar wilde je naar de universiteit, dan moest je naar Albacete of verder. In een kleine stad is het lastig. Het is gebruikelijk voor jongeren om te starten met werken.


Er zijn een paar gevens over het leven maar één ervan is met pensioen gaan bij Barça...

Laten we het hopen!!!


Het is een soort van trots, of niet, om je hele carrière voor dezelfde club te spelen?

Dat hoop ik al een hele lange tijd. Wanneer je begint en alles is nieuw, weet je nooit wat er gaat gebeuren,maar als de zaken zich zo blijven ontwikkelen en ze steeds belangrijker worden, blijf je altijd hoop houden op het beëindigen van je carrière hier bij de club. Ik had als doel succesvol te zijn voor Barça toen ik hier kwam totdat ik niet meer tevreden ben. Er waren moeilijke momenten, wanneer ik blij was om tien minuten te spelen met het eerste team in plaats van meer speeltijd in een ander team, en dat heeft mij toegestaan om andere dingen te bereiken.


Je bent nu 32 jaar jong en in de beste vorm van je leven, maar je weet dat het grootste gedeelte van je carrière achter de rug is. Heb je er ooit over nagedacht wat voor leven je zou hebben als je geen professioneel voetballer meer bent?

Ik ben er niet mee bezig. Er zijn van die dagen dat je iets kan overkomen, andere dagen weer iets anders. Maar op dit moment denk ik meer wat ik wil doen. Ik weet, hoe je het wendt of keert, ik met voetbal in aanraking wil blijven.


Wil je voor altijd met Barça gelinkt blijven?

Ja, natuurlijk! Duidelijk, maar de toekomst zal het uitwijzen. Ik ben niet in de positie om dit te zeggen maar ik wil graag bij Barça blijven. Laten we het hopen! Voor zover, het is op dit moment nog ver weg....


Wat weet je van het Masía 360 Project, wat vind je ervan?

Ik vind het een ambitieus project en een kwaliteitsimpuls die belangrijke dingen mogelijk maakt op alle niveaus, niet alleen voor de mensen die veel voor de club betekenen maar ook voor iedereen die Barça een warm hart toedraagt. Het is een kans om deel te nemen van iemands leven. Een project als deze maakt de club alleen maar groter.


Wat wil je zeggen tegen de ouders wiens kinderen naar Barça komen?

Dat ze relaxed kunnen zijn, de kinderen zijn in goede handen. Wanneer de beslissing genomen is weet men dat dit de beste plek voor hun kind is om te groeien. Maar we moeten ons niet voor de gek houden, elk persoon is anders en op dit moment denk ik dat de huidige samenleving dat weerspiegelt. De wereld is heel erg veranderd en La Masía is een weerspiegeling hiervan en het is niet makkelijk te leiden. Om deze reden is het erg belangrijk dat de kinderen en de families de juiste instelling en mentaliteit hebben. Zonder twijfel, de mensen die hier werken, weten wat ze doen en dat helpt ze maar de juiste instelling en mentaliteit van de kinderen en de familie is zeker net zo belangrijk!