Nieuws Februari 2015

04-02

Bartomeu verdedigt de club

FC Barcelona werd afgelopen week opnieuw negatief in de schijnwerpers gezet omtrent de transfer van de Braziliaan Neymar, die in de zomer van 2013 naar FC Barcelona verkaste. De dribbelaar werd voor een fors transferbedrag aangetrokken, maar volgens de media en andere instanties bleek dit niet het juiste bedrag te zijn. Toen bleek dat de clubleiding had gelogen over de werkelijke transfersom van Neymar stapte voorzitter Rosell op, maar nu moet Barcelona zich opnieuw verantwoorden tegen nieuwe beschuldigen. In gesprek met de Catalaanse televisie zegt huidig voorzitter Josep  Maria Bartomeu dat hij de club zal verdedigen. 

De club wordt momenteel beschuldigd van belastingfraude, maar volgens Bartomeu is hier allesbehalve sprake van. ''We zullen er alles aan doen om aan te tonen dat onze club geen schuld treft. Het is simpelweg een directe aanval op onze club, het slaat nergens op dat een club als Barcelona van zulke praktijken wordt beschuldigd. Dit gaat te ver en is buiten alle proporties. Er is een lijn overschreden met deze beschuldigingen en ik zal de club van deze aanval beschermen. Er is  nu teveel aan de hand en er moet een einde aan komen.'' Hiermee laat Bartomeu niet over zich heen lopen, en met deze flinke uitspraken hoeven we er niet aan te twijfelen dat Barcelona actie zal ondernemen tegen deze beschuldigingen. 

 Bartomeu vermoedt echter dat de beschuldigingen uit een ander kamp komen. Bartomeu zegt dat er in de hoofdstad veel wrok aanwezig is omdat Neymar niet voor Real Madrid heeft gekozen, en dat er daarom zoveel aantijgingen zijn gekomen tegen Barcelona. Volgende week moet Bartomeu zich opnieuw verantwoorden. ''Volgende week ga ik naar de Nationale Rechtbank om de waarheid uit te leggen, en ik wil dat het duidelijk wordt dat Barcelona niets heeft misdaan. We hebben slechts een nieuwe speler naar de club gehaald en niemand binnen de club heeft daarbij regels overtreden. Deze beschuldigen komen van mensen die niet wilden dat Neymar naar ons zo gaan, en de vader van Neymar heeft gezegd dat Real Madrid er niet blij mee was toen Neymar voor onze club tekende.''

Het bedrag wat betaald is voor Neymar blijft volgens Bartomeu 57 miljoen euro, en volgens hem was er geen sprake van acties die niet bij normale transfers zouden plaatsvinden. ''Er zijn sommige contracten die Barça op andere wijze interpreteert dan de Nationale Rechtbank. Afgelopen jaar speelden we een wedstrijd in ons speciale shirt met de Catalaanse vlag, en werd de Catalaanse roep om onafhankelijk in het stadion getoond, misschien is dit niet bij iedereen in het goede keelgat geschoten. Toch mogen wij niet benadeelt worden om onze politieke standpunten. Dit moet tot de bodem worden uitgezocht.'' Bartomeu laat dus duidelijk merken dat de club erg kwaad is om deze recente ontwikkelingen, en dat dit een zaak zal worden die waarschijnlijk niet binnen een kort tijdsbestek opgelost zal worden.